Net of Natural
Trails

Stage 11.1: Puentalarrá/Larrazubi - Miranda de Ebro

Description

The route starts at the bridge (along the Bordeaux-Astorga Roman road and the Way of St. James) that connects with Section 11. It passes through Puentelarrá/Larrazubi estates (480 m) and approaches the Fontecha holm oak forest (Space of Natural Interest of the Basque Country), perched on a terrace over the River Ebro. The towers of Orgaz and Condestable, and the Romanesque church of Santiago are worth visiting in Fontecha. The Nature Trail crosses Lago Brook, passes next to the church and leaves the town along its fertile plain, parallel to Caicedo Stream, through fields, poplars and oaks. This route overlaps with GR 1 until Salcedo.

Puente de origen romano sobre el río Ebro en Puentelarrá

The track heads up Malilla Hill to a pasture dotted with oaks, then continues down a bridle path along the brook, through oak forests and past the shrine of San Miguel in ruins, to another track that leads to Caicedo de Yuso/Kaicedo Behekoa (5.1 km, 1hr 25min), with its parish church of Nuestra Señora de la Asunción and a bola-toki (Alava-style bowling).

Nearby is the 9th century necropolis of Magdalena, (a cluster of anthropomorphic tombs) 1.5 km from the town, on the road to Salinas of Añana. Further on along the route is Lake Arreo-Caicedo de Yuso/Caicedo Yusoko Arintzira Space of Natural Interest, one of few natural wetland lakes in the Basque Country, a 136.2 ha saline spring with a stable fish community. Coots, mallards, moorhens, common frogs and migratory birds inhabit its reeds and cattails. Furthermore, the shrine of Nuestra Señora del Lago is evidence of an ancient settlement.

The landscape of Saldo Valley in Salinas de Añana is shaped by its salt pans, platforms on wooden pillars and stone walls, arranged like “farms”, with one or two “terraced” deposits that date back to the Middle Ages.

Lirio azul

Immediately after leaving Caicedo behind along Real Street, the route meets the A-4323, and turns east onto the first paved track towards a hill that descends to Leciñana del Camino/Leziñana. The hamlet, whose parish church marks the Way of St. James, is located on what used to be the “salt route” from Salinas de Añana to the Ebro, and the old Roman road from Puentelarrá to Carasta. The Mora dolmen, situated on the road to Molinilla, is the other landmark of this town.

The route runs from the south of the town along a path that climbs through fields of crop in counties Mediavilla, San Andrés and Las Paulejas to a small hill overlooking Salcedo/Saratxu. Before starting the climb down, a visit to La Lastra dolmen, situated in a field next to a track that runs perpendicular to the Ebro Nature Trail, is worth the time.

In Salcedo, the church of San Pedro and its necropolis, the San Esteban church and the clock tower are worth a visit. In Roman times, this was a stopover for travellers along the Aquitaine Road towards Cabriana. Several sections of this road can still be seen today.

Dolmen de La Lastra. Salcedo

Comunión/Komunioi may be accessed via A-4321 (11.6 km, 2hr 55min). It has the Romanesque church of San Cornelio and San Cipriano and a bola-toki. The GR 99 begins in the south end, and heads towards Comunion's protected kermes oak grove, as it descends to the banks of the Ebro that leads to Miranda.

Once on A-2122, the route crosses over the motorway A-I/E-05 and continues along a track leading to Cabriana power plant. After about 300 m, the route turns left, through a poplar grove and an orchard, and ventures into Miranda, to the left of the Ebro. Here, at Carlos III Bridge, ends Section 11.1 and begins Section 12.1. To connect with Sections 11 and 12, cross to the opposite of the river (460 m, 16.4 km, 3hr 55min).

Mapa

Profile

Perfil MIDE de la Etapa Puentelarrá/Larrazubi-Miranda de Ebro
(Calculated according to the MIDE criteria for an average excursionist with a light load)

Highlights

Multimedia

Introducción general al uso de cookies en MAPA.gob.es

Las cookies son archivos que se pueden descargar en su equipo a través de las páginas web. Son herramientas que tienen un papel esencial para la prestación de numerosos servicios de la sociedad de la información. Entre otros, permiten a una página web almacenar y recuperar información sobre los hábitos de navegación de un usuario o de su equipo y, dependiendo de la información obtenida, se pueden utilizar para reconocer al usuario y mejorar el servicio ofrecido.

Tipos de cookies

Según quien sea la entidad que gestione el dominio desde donde se envían las cookies y trate los datos que se obtengan se pueden distinguir dos tipos: cookies propias y cookies de terceros.

Existe también una segunda clasificación según el plazo de tiempo que permanecen almacenadas en el navegador del cliente, pudiendo tratarse de cookies de sesión o cookies persistentes.

Por último, existe otra clasificación con cinco tipos de cookies según la finalidad para la que se traten los datos obtenidos: cookies técnicas, cookies de personalización, cookies de análisis, cookies publicitarias y cookies de publicidad comportamental.

Para más información a este respecto puede consultar la Guía sobre el uso de las cookies de la Agencia Española de Protección de Datos.

Cookies utilizadas en la web

El portal web del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación utiliza Google Analytics, esta es una herramienta de analítica que ayuda a los sitios web y a los propietarios de aplicaciones a entender el modo en que sus visitantes interactúan con sus propiedades. Se utilizan un conjunto de cookies para recopilar información e informar de las estadísticas de uso de los sitios web sin identificar personalmente a los visitantes de Google. Más información sobre las cookies de Google Analytics e información sobre la privacidad. Estas cookies se pueden rechazar o aceptar ya que no interfieren en el funcionamiento de la página web pero sirven de gran ayuda aportando información que posibilita un mejor y más apropiado servicio por parte de este portal.

Por último, se descarga una cookie de tipo técnico denominada cookie-compliance, propia, de tipo técnico y de sesión. Gestiona el consentimiento del usuario ante el uso de las cookies en la página web, con el objeto de recordar aquellos usuarios que las han aceptado y aquellos que no, de modo que a los primeros no se les muestre información en la parte superior de la página al respecto. Esta cookie es de obligada utilización para el funcionamiento correcto del portal.

Aceptación / Rechazo de la Política de cookies

El Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación permite la aceptación o rechazo de las cookies no esenciales para el funcionamiento del portal. Para ello una vez que el usuario acceda al portal se mostrará un mensaje en la parte central con información de la política de cookies y las siguientes opciones:

  • Aceptar cookies: Si el usuario pulsa este botón, se aceptarán los cookies no obligatorias y no se volverá a visualizar este aviso al acceder a cualquier página del portal.
  • Configurar cookies: Si el usuario pulsa sobre el botón de configurar, se accederá a una segunda ventana modal donde se podrá configurar que cookies aceptar. Esta segunda ventana explica las cookies utilizadas en la actualidad y permite la selección o rechazo de las cookies no obligatorias. Una vez finalizada la selección se deberá presionar al botón Guardar configuración.

Cómo modificar la configuración de las cookies

Usted puede restringir, bloquear o borrar las cookies del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación o cualquier otra página web, utilizando su navegador. En cada navegador la operativa es diferente, la función de "Ayuda" le mostrará cómo hacerlo.